FAQ

THELMA & JANNY

GEVEN ANTWOORD

Onder gepensioneerden leven veel vragen over inkomen, recht, zorg, wonen of vrijwilligerswerk. Als doorgewinterde leden van FNV Senioren hebben wij, Thelma en Janny, op alles een antwoord!


M’n buurvrouw krijgt sinds januari opeens huurtoeslag, terwijl ze die nooit eerder kreeg. Zou ik nu ook voor huurtoeslag in aanmerking kunnen komen?

Dat zou zomaar kunnen, want de regels voor huurtoeslag zijn verruimd! Tot dit jaar werd een hele strikte inkomensgrens voor de huurtoeslag gehanteerd. Zat je daar met slechts één euro boven, dan kreeg je geen huurtoeslag meer. Sinds 1 januari 2020 is die harde inkomensgrens vervallen. Als je nu over een bepaald inkomen heen gaat, verlies je niet direct je recht op huurtoeslag. Wel wordt het bedrag aan huurtoeslag dat je ontvangt lager naarmate je inkomen hoger wordt.

Had je vóór 1 januari 2020 al recht op huurtoeslag, dan krijg je vanzelf de juiste toeslag. Maar ontving je nog geen huurtoeslag, maak dan een proefberekening op www.belastingdienst.nl/toeslagen en misschien heb je nu wel recht op een toeslag. Als dat uit de proefberekening komt, dan moet je wel zelf de huurtoeslag aanvragen! Wil je hulp bij het checken of aanvragen van huurtoeslag, dan kun je ook terecht bij Belastingservice FNV: fnv.nl/belastingservice of bel (088) 368 0 368. Meer informatie kun je vinden in deze handige brochure: fnv.nl/huurtoeslag

Bij Omroep Max zag ik een item over ABP-gepensioneerden die mogelijk recht hebben op een pensioenaanvulling. Hoe zit dat precies?

Wij hebben die uitzending ook gezien en hebben met ABP gebeld. Hoe zit het: tweeverdieners die vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd bij ABP en een ander pensioenfonds pensioen opbouwden, hebben mogelijk recht op een aanvulling. Deze moet je dan wel zelf aanvragen als de jongste van jullie (bijna) AOW-gerechtigd is. Dat kan via www.abp.nl (vul ‘samenvallende diensttijd’ in de zoekbalk in). Bellen kan ook: 045 - 579 6170 (ma t/m vrij 08:00 - 17.30 uur).

Overigens heb je als ABP-deelnemer ook recht op een aanvulling als jij en je partner vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd pensioen opbouwden bij ABP. Die aanvulling kent het ABP in principe automatisch toe als jullie beiden de AOW-leeftijd hebben bereikt. Die toekenning is bij circa 6.600 gepensioneerden misgelopen. Het ABP doet nu alsnog nabetalingen aan deze deelnemers en verwacht daar halverwege 2020 mee klaar te zijn. Je hoeft zelf niks te doen.

Steeds meer gaat via de computer en internet, merk ik. Thuis heb ik wel een computer met internetaansluiting staan, maar gebruik ‘m niet. Misschien is een cursus een goed idee om eindelijk ’s aan de slag te gaan?

Eigenlijk begrijpen we heel goed dat jouw computer staat te verstoffen. Geen zin, drempelvrees, onzeker over je eigen kunnen of gewoon een hekel aan dat ding? Daar zullen veel meer mensen last van hebben. Vooral ouderen, vermoeden we. Maar de computer en internet negeren, is in deze tijd niet heel handig. Bankzaken regelen, de belastingaangifte doen, toeslagen aanvragen, een reis boeken, een ticket voor een theaterstuk kopen: het gaat allemaal sneller en makkelijker via internet.

En ja, een cursus volgen kan je helpen de eerste stap te zetten. Voor absolute beginners is er Klik&Tik, een computercursus die meestal in de bibliotheek wordt gegeven. Deelname is vaak gratis. Loop de bieb binnen en vraag ernaar! Je kunt voor een cursus ook contact opnemen met SeniorWeb, dat een scala aan diensten biedt: computerhulp (ook thuis) en computer-, tablet- en smartphonetrainingen door het land. Je moet wel lid worden wil je deelnemen (niet gratis). Daarnaast zijn er tal van (senioren)organisaties die (gratis) cursussen aanbieden in wijkcentra of in schoolgebouwen, zoals HCC!seniorenacademie en Volksuniversiteit.

Ik las in de krant dat een museum een leeftijdsgrens instelt voor vrijwilligers van 75 jaar en ouder. Mag dat zomaar?

Nee, de FNV vindt van niet. De vakbond is tegen leeftijdsdiscriminatie, in welke vorm dan ook. Ben je FNV-lid en heb je als vrijwilliger te maken met leeftijdsdiscriminatie, meld je dan bij een van onze bestuurders. De bestuurder zal dan samen met een jurist beoordelen of er beroep kan worden gedaan op de Algemene wet gelijke behandeling of de zaak voorleggen aan het College voor de rechten van de mens. De adviezen van het college worden in de praktijk meestal opgevolgd.

Deel deze pagina