INKOMEN

Campagne ‘Voor14’

SENIOREN KOMEN IN ACTIE

tekst Andrew Groeneveld, beeld Rob Nelisse

‘Schandalig, er is al jaren geen dubbeltje bijgekomen’

Kunnen senioren staken? ‘Natuurlijk. Als we een week geen vrijwilligerswerk doen ligt heel Nederland plat’, zegt FNV-lid Willy Hoppenbrouwers (74), die actie gaat voeren voor een minimumloon van veertien euro en een hogere AOW. Hij krijgt bijval van FNV Senioren, dat zich aansluit bij de campagne ‘Voor14’.

Willy Hoppenbrouwers is voorzitter van seniorengroep Maasland in de regio Oss en al 55 jaar kaderlid. Hij staat vierkant achter de FNV-campagne ‘Voor 14’. Daarmee voert de bond sinds een jaar actie voor een hoger minimumloon. Dat loon is minder dan een tientje per uur. De FNV wil dat dat bedrag eindelijk eens wordt verhoogd naar veertien euro.

STIJGING AOW

Niet alleen werknemers, maar ook veel senioren moeten het met het minimumloon doen wanneer ze noodgedwongen bijverdienen als aanvulling op hun AOW of voor iets extra’s bovenop een klein pensioen. Het wettelijk minimum is bovendien gekoppeld aan de AOW. Gaat het minimumloon omhoog, dan stijgt ook de AOW.

TIJD VOOR ACTIE

Na jaren van stilstand is een verhoging bittere noodzaak, vindt de FNV. Tijd voor actie. Kaderlid Willy is er klaar voor: ‘Want het is schandalig dat de politiek denkt dat mensen het met hun AOW redden. Er is al jaren geen dubbeltje bijgekomen. Ze vergeten dat de helft van de senioren een klein pensioentje heeft en nauwelijks kan rondkomen. De stille armoede en al die werkende armen: de politiek heeft totaal geen idee wat er aan de hand is of wil het niet horen.’

DRUK OPVOEREN

De campagne ‘Voor 14’ is in 2019 voorzichtig op stoom gekomen met enkele demonstraties in de grote steden, zoals in Rotterdam. Er zijn inmiddels ook actiegroepen opgericht in onder meer Haarlem, Nijmegen, Heerlen, Leiden, Leeuwarden, Helmond, Maastricht en Zaanstad.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar wordt de druk steeds verder opgevoerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe beweging uit verschillende geledingen van de bevolking de laatste twee maanden voor de verkiezingen volop van zich laat horen.

SENIOREN SOLIDAIR

De sectorraad van FNV Senioren heeft zich solidair verklaard met de campagne ‘Voor14’. Seniorleden nemen de komende tijd deel aan nieuwe acties en komen binnenkort met een eigen notitie over de noodzaak van een hoger minimumloon en meer AOW.

Tekst loopt door onder de foto.

ONACCEPTABEL

Willy Hoppenbrouwers is intussen al aan de slag gegaan. Binnenkort praat hij met de wethouders van Oss. Hij vindt dat deze gemeente als een van de grootste werkgevers in de regio het goede voorbeeld moet geven en minstens veertien euro moet gaan betalen. Het kaderlid: ‘We zijn er op tijd bij, zodat die veertien euro de basis kan zijn voor de begroting van 2021. Als dit lukt, maken we stappen. Ook tegen de armoede in Oss. In deze stad moeten meer dan tweeduizend kinderen in armoede leven en dat is echt onacceptabel.’

STAMPIJ MAKEN

En wat als het niet lukt? ‘Dan maken we stampij. Ook senioren kunnen het gemeentehuis bezetten, flyers uitdelen op markten en in de stations. Juist in verkiezingstijd moet de druk omhoog. Let maar op, ouderen kunnen de boel prima ontwrichten.’

LAAG UURLOON

De jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigen dat niet alleen jongeren veelal zijn aangewezen op het minimumloon, maar dat juist op hogere leeftijd opvallend veel senioren - naast hun AOW en een pensioen - voor het laagste uurloon werken om in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

MINDER KOOPKRACHT

Evengoed stelde het kabinet onlangs dat het minimumloon niet omhoog hoeft - los van de gebruikelijke indexering op 1 januari en 1 juli - omdat de koopkracht van mensen op het minimum de afgelopen tien jaar zou zijn toegenomen. De FNV heeft berekend dat die koopkracht de afgelopen dertig jaar juist achteruit is gehold en dat iemand met het wettelijk minimum minder te besteden heeft dan iemand die in de jaren tachtig op het minimum zat.

Meld je aan!


Op www.voor14.nl vind je alles over de campagne ‘Voor14’: het laatste nieuws, een overzicht van acties en een aanmeldformulier om actief mee te doen.

Tekst loopt door onder de foto.

Armoede voorkomen

Hetzelfde geldt voor mensen die op de AOW aangewezen zijn. Volgens de FNV moet het kabinet beter bekijken of het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen wel hoog genoeg zijn om armoede te voorkomen. Armoedebestrijding en voorkoming is immers het primaire doel van het minimumloon, stelt de FNV.


En dus zetten senioren zich schrap voor actie, met steun van FNV Senioren. FNV-bestuurder Bas Elfrink: ‘De actiebereidheid onder senioren is groot, zeker als het om pensioenen en AOW gaat. Iedereen ziet dat er heel duidelijk sprake is van een armoedeproblematiek.’


Postbezorger

Gepensioneerden zullen tijdens ‘Voor14’ samen optrekken met werkenden, zoals Fred Gersteling (64). De postbezorger krijgt, omdat hij het werk al meer dan vijf jaar doet, net iets meer dan het minimum, namelijk 10,46 euro bruto per uur. Voor dat bedrag loopt Fred de hele week iedere dag urenlang door Amsterdam-Zuid. Weer of geen weer, trap op trap af. ‘Ja, je kunt je lol op met al die trappen hier’, zegt hij.


Bijverdienen

Rondkomen van het minimum is ook voor hem heel lastig. ‘Aan het einde van iedere maand blijft er een week over.’ Onder zijn collega’s ziet Fred veel AOW’ers en mensen in de bijstand, die zo proberen wat bij te verdienen. Die collega’s gaat hij komende tijd enthousiast maken voor de campagne. Fred denkt dat de postbezorgers uitstekend geschikt zijn om de acties van ‘Voor 14’ een gezicht te geven. ‘Iedereen ziet en kent ons natuurlijk. Ons werk wordt altijd gewaardeerd en mensen zien ook dat ons werk zwaar en verantwoordelijk is. Een dagje geen zin hebben, is er voor ons niet bij.’

‘Senioren kunnen de boel prima ontwrichten’

Deel deze pagina