KADERLID IN BEELD

STEUN IN DE RUG

Tekst Bart Speleers Beeld Robert Hoetink

Dirk Cornel (69) is Begeleider Keukentafelgesprekken bij de FNV. Hij helpt leden bij de WMO-aanvraag voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of traplift.

In december kreeg Cornel een interessante zaak op z’n bureau. Een FNV-lid had een traplift aangevraagd bij de gemeente Enschede, dat z’n verzoek afwees. ‘De gemeente zei tegen deze meneer: verkoop je tent en ga maar in een huurappartement wonen’, vertelt de Begeleider Keukentafelgesprekken. ‘Dat raakt toch kant noch wal?’ Cornel beoordeelde de afwijzing als ‘onterecht’ en schoof de casus door naar de juridische afdeling van de FNV, die een zaak voorbereidt tegen de gemeente Enschede.

MORELE STEUN

Afgelopen maanden ondersteunde Cornel ook drie andere FNV-leden, maar nu bij de WMO-aanvraag voor huishoudelijke hulp. ‘Ik geef informatie en morele begeleiding. Mensen zien vaak op tegen het bureaucratische van een WMO-aanvraag. Dan maak ik ze wegwijs en help ze dat drempeltje over. Ik ben zelf ook geregeld bij het keukentafelgesprek, puur voor de morele steun.’

CONTACT

Het is fijn vrijwilligerswerk, zegt Cornel, omdat hij in contact komt met allerlei mensen en hij ze op weg kan helpen in het ambtelijke wereldje. ‘Ik heb zelf 49 jaar bij de Belastingdienst gewerkt, dus ik weet hoe het in elkaar steekt’, lacht hij. Sinds de coronauitbraak merkt Cornel dat senioren minder vaak een WMO-aanvraag indienen. ‘Waarom ze het laten liggen, weet ik niet, maar ik vind het zorgelijk. Als je hulp nodig hebt, wij kunnen je steunen!’

Hulp bij WMO-aanvraag?

Ga je een WMO-aanvraag doen en wil je daarbij telefonische ondersteuning van een Begeleider Keukentafelgesprekken? Kijk dan hier hoe je onze hulp inroept!

Deel deze pagina