FOTOWEDSTRIJD

DE PRACHTIGE NATUUR

Tekst Andrew Groeneveld

De natuur leeft onder leden van FNV Senioren. Die conclusie kunnen we wel trekken na onze oproep in de Herfst-Nieuwsbrief om foto’s in te sturen van onze prachtige natuur. Uit de vele schitterende natuurfoto’s koos de jury na lang beraad deze drie winnaars en vier eervolle vermeldingen. Gefeliciteerd en bedankt voor alle inzendingen!

WINNAAR:

BERT VAN HOEK (66)

Thuis kijken ze er niet raar van op wanneer Bert van Hoek in alle vroegte het huis uit sluipt. Dan gaat deze voormalig maatschappelijk werker adders fotograferen. Bert weet dat adders alleen zichtbaar zijn wanneer het buiten net warmer is dan twaalf graden. Dan liggen ze roerloos in het zonnetje. Naast addertijd is er ook paddenstoelentijd. In de bossen rond Enschede vind je ze overal. Bert is niet van snelle kiekjes, maar van het echte werk, zoals uit deze prijswinnende foto blijkt. Hij loopt met zijn camera zes rondjes om het doelwit voor de mooiste achtergrond, plaatst een statief en doet er een lampje bij voor een sprookjesachtige sfeer. ‘Ik probeer er een wereldje omheen te bouwen.’ En dan pas drukt hij af.

WINNAAR:

HAN SPIELE (68)

Soms hangt het fotogeluk iemand aan de kont. Zo ging het in elk geval met het winnende plaatje van Han Spiele uit het Overijsselse Hengelo. Han zat voor zijn werk veel achter een bureau, wilde na zijn pensioen meer buitenwerk gaan doen, en steekt nu twee keer per week de handen vrijwillig uit de mouwen voor een natuurwerkgroep. Zagen en knippen, de boel een beetje bijhouden, dat werk. Ambities in fotografie zijn er niet. En toen was er plotseling die mooie verwilderde boom en die prachtige oktoberzon. Han greep meteen zijn mobiel. ‘Je denkt: och, da’s mooi. Ja, zo simpel was ‘t eigenlijk.’

WINNAAR:

GERARD JANSEN (80)

Tien jaar geleden stuitte Gerard Jansen uit Utrecht op dit pallet in herfstkleuren. Het hek en de bijtijds omkijkende Haflinger maakten het af. ‘Ik probeer altijd het moment te vangen. Ik vind ‘t goed gelukt.’ Nou, dat vond de jury ook. Gerard, oud-opzichter technische installaties, gaat vaak op pad, al dan niet met een opdracht van zijn fotoclub. Laatst was dat het thema ‘homoniem’, wat één woord met twee betekenissen betekent. Denk aan een woord als bank (voor geld of om op te zitten). Hij koos voor het woord schroef en verenigde een paar oude muurschroeven met een scheepsschroef. Kostte een paar uurtjes, maar hij had de plaat maar mooi in de tas.

EERVOLLE VERMELDING:

FREDDY VAN DEN ENG (74)

Freddy van den Eng uit Haaksbergen trekt er graag op uit. Samen met zijn vrouw bezoekt hij de natuurgebieden rondom Haaksbergen, te voet of met de fiets. Bijgaand koppeltje vliegenzwammen kwam hij in november tijdens een fietstochtje tegen. Meteen ging de tweewieler aan de kant en legde hij het lieflijke tafereeltje vast. ‘Ik vond het zo mooi dat je in één oogopslag zowel de bovenkant als de onderkant van deze paddenstoelen kon zien.’ Zijn mooiste natuurfoto’s neemt Freddy op in de jaarlijkse fotokalender, naast een paar plaatjes van de kleinkinderen natuurlijk.

EERVOLLE VERMELDING:

AD HENDRIKS (66)

Het verhaal bij deze foto begint in Griekenland. Op het eiland Samos om precies te zijn. Ad Hendriks en zijn vrouw Diana zijn daar gek op. Zo gek, dat ze er sinds 1991 vrijwel elk jaar een keertje komen, als het lukt zelfs twee keer. Om het prachtige Samos een beetje te promoten heeft Ad een eigen Facebookpagina waarop hij veel foto’s van de omgeving plaatst. Dat rondkijken naar mooie plekjes zit dus in zijn systeem. Dus toen Ad in oktober in het Belgisch-Nederlandse grensgebied fietste, reed hij langs dit herfstige tafereel en pakte zijn mobiel. ‘Die kleuren, dat zonnetje, die mooie lucht en die spiegeling in de vijver. Dat moest ik natuurlijk vastleggen.’

EERVOLLE VERMELDING:

ADRI RAMMELOO (72)

Adri noemt het fotograferen een uit de hand gelopen hobby. Wat heet: ze trekt er echt iedere dag op uit om plaatjes te schieten. Zonsondergangen en zons­opkom­sten doet ze het liefst, maar ook detailwerk op straat, portretten en natuurlijk de kleinkinderen. De harde schijven en haar computer staan er vol mee, ze moet nodig eens opruimen. Deze reiger kwam ze tegen op de terugweg van een van haar dagelijkse fotosafari’s. ‘Hij bleef rustig zitten alsof ie de dag zat te overdenken. Ik heb ‘m van alle kanten kunnen fotograferen.’ Manlief Gerrit denkt daar vervolgens het zijne van. ‘Hij roept vaak: ben je nou nog niet klaar?’

EERVOLLE VERMELDING:

NICO VAN HOORN (73)

Toen Nico van Hoorn laatst zijn pc opruimde bleek hij 80.000 foto’s te hebben gemaakt. Verzameld sinds 1975, maar vermoedelijk eerder. Nico trekt er dagelijks op uit. Voor natuurfoto’s, maar ook voor mensen. FNV-acties met vlaggen vindt hij leuk om te doen. Voor zijn werk legde hij ooit monumenten en opgravingen vast. Van al dat werk hangt thuis in Nijmegen amper wat aan de muur. ‘Want’, zegt hij, ‘als de foto gemaakt is, is ’t klaar'. De paddenstoelen (‘Geen idee welk soort, haha. Daar gaat het niet om.’) vond hij in Groesbeek. Een macrolens, een statief en oneindig veel geduld zorgden voor bijgaand resultaat. Een extra lampje gebruikte hij niet; het strijklicht is helemaal puur natuur.

Deel deze pagina