PENSIOEN
NIEUW PENSIOENSTELSEL STAP DICHTERBIJ
Tekst Gerard Riemen Beeld Marijn van der Waa
MET NIEUWE WET GAAN PENSIOENEN EERDER OMHOOG
De FNV is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. Gaat ook de Eerste Kamer akkoord, dan volgen onderhandelingen over de verdere invulling. Over het resultaat kun jij straks meebeslissen.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Dat wetsvoorstel regelt de hervorming van het pensioenstelsel. De WTP wordt nu behandeld in de Eerste Kamer. De inzet van het kabinet is dat, indien de Eerste Kamer op tijd met het wetsvoorstel instemt, de wet op 1 juli 2023 van kracht wordt.
Pensioenen verhoogd
De FNV is blij dat de Tweede Kamer heeft ingestemd. Met de komst van de WTP kunnen de pensioenen eerder worden verhoogd dan nu het geval is. Tegelijkertijd is het mogelijk om een verlaging van de pensioenen te voorkomen. De verhoging van de pensioenen in 2022 en 2023 was mogelijk doordat fondsen vooruit mochten lopen op de komst van de wet. Of ook in 2024 de pensioenen weer kunnen worden verhoogd hangt natuurlijk af van de financiële situatie van het pensioenfonds. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat de WTP van kracht is geworden.
Twee regelingen
Wordt de WTP ook door de Eerste Kamer aangenomen, dan hebben pensioenfondsen en verzekeraars tot 1 januari 2027 de tijd om over te stappen op een nieuwe pensioenregeling. Die regeling wordt bij elk pensioenfonds afgesproken door de vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers, de sociale partners. Zij onderhandelen over welke van de twee mogelijke pensioenregelingen er wordt gebruikt.
Samen delen
Er is een Flexibele premieregeling mogelijk en een Solidaire premieregeling. Bij de Flexibele premieregeling is de ingelegde premie het vertrekpunt. Met die premie wordt voor iedereen op individueel niveau een pot met geld gevuld waarmee wordt belegd en waaruit het pensioen wordt betaald. Bij de Solidaire premieregeling is de ingelegde premie ook het vertrekpunt. Bij deze regeling wordt die premie onderdeel van een collectief belegd vermogen waarin alle risico’s gezamenlijk worden gedeeld.
Solidair
De FNV is groot voorstander van de Solidaire premieregeling, omdat het alleen in deze regeling mogelijk is dat alle risico’s van zowel werkenden als gepensioneerden met elkaar worden gedeeld. Ook beleggingsrisico’s worden samen gedeeld. Er wordt voor gepensioneerden en werkenden belegd. In goede tijden gaat een klein deel van de beleggingsopbrengsten naar een solidariteitsreserve. In slechte tijden kan die worden gebruikt om een verlaging van de pensioenuitkering te vermijden. Op deze manier is het bij de Solidaire premieregeling mogelijk om de pensioenen regelmatig te verhogen en verlaging te voorkomen.
DE FNV WIL DAT ALLE RISICO’S WORDEN GEDEELD
BELANGRIJK DAT ALLE FNV-LEDEN MEE KUNNEN BESLISSEN
Beslis mee
De overstap naar een nieuwe pensioenregeling raakt straks iedereen. Mensen die werken, gepensioneerden en ontvangers van een nabestaandenpensioen. Om die reden vindt de FNV het belangrijk dat alle leden mee kunnen beslissen over het onderhandelingsresultaat dat de onderhandelaars over de nieuwe pensioenregeling bereiken.
Welk pensioenfonds?
Om voor het achterbanberaad iedereen te kunnen uitnodigen, is het noodzakelijk dat in de ledenadministratie staat aangegeven bij welke pensioenfonds de leden zijn aangesloten. Bij veel gepensioneerde FNV-leden is dat niet bekend. Geef daarom aan ons door bij welk(e) pensioenfonds(en) jij bent aangesloten. Hoe je dat doet, lees je hieronder!
Geef jouw pensioenfonds door!
Op Mijn FNV kun je doorgeven bij welk pensioenfonds jij zit. Heb je nog geen account op Mijn FNV, dan kun je die eenvoudig aanmaken. Kies op MijnFNV Mijn profiel. Bij het blok Pensioengegevens kan (nadat op Aanpassen is geklikt) jouw pensioenfonds (of -fondsen) worden ingevuld.
Je kunt ook bellen en het via de telefoon doorgeven. Hou daarvoor je lidmaatschapsnummer bij de hand. Het telefoonnummer is: 088 - 368 0 368 (ma. t/m vr. 8.30 – 17.30 uur).