FAQ

THELMA & JANNY

Geven antwoord


Onder gepensioneerden leven deze coronacrisis veel vragen over inkomen, recht, zorg en vrije tijd. Als doorgewinterde leden van FNV Senioren hebben wij, Thelma en Janny, op veel vragen een antwoord!

Ik ontvang AOW en heb een nulurencontract in het ouderenvervoer. Door corona word ik niet meer opgeroepen en krijg niks betaald. Mag dat?

De FNV krijgt veel telefoontjes van senioren die met een nulurencontract (ook wel oproepkracht) werken, bijvoorbeeld als enquêteur in het openbaar vervoer, als baliemedewerker of in het transport. Door de coronacrisis worden zij niet meer opgeroepen en uitbetaald. Maar mogelijk heb je als oproepkracht, waar vaak ook uitzendkrachten onder vallen, toch recht op een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren. Heb je langer dan drie maanden voor dezelfde werkgever gewerkt, dan kan er sprake zijn van een zogenaamd ‘rechtsvermoeden van arbeidsomvang’ en kun je wellicht een vast aantal uren claimen. Als je al langer dan twaalf maanden voor dezelfde werkgever hebt gewerkt, moet hij een aanbod doen voor een arbeidsovereenkomst met de gemiddeld gewerkte uren. Is dit niet gebeurd, neem dan contact op met de FNV om na te gaan hoe het zit met loondoorbetaling. Heb je een vraag over je nulurencontract, bel dan met ons Contactcenter (088- 368 0 368) of kijk op www.fnv.nl/service-contact Werk je als AOW’er in vaste dienst, als uitzendkracht, met een min-maxcontract of ben je ZZP’er? Lees dan op www.fnv.nl/senioren-corona wat je rechten zijn.

Met onze AOW en een klein pensioen redden m’n vrouw en ik het net. Maar in deze tijd weet je nooit of het zo blijft. Hoe kunnen we een buffertje opbouwen?

Een buffer opbouwen voor onverwachte uitgaven of wat meer financiële zekerheid, vinden wij een uitstekend plan. Nu kunnen we lukraak strooien met tips als ‘zet de verwarming een graadje lager’, maar een geordend actieplan om geldzaken in balans te brengen en houden, is een stuk effectiever. Daarvoor verwijzen we je naar www.startpuntgeldzaken.nl/fnv, waar je als FNV-lid gratis toegang hebt tot de online geldplannen van het Nibud. Voor gepensioneerden zijn vooral de geldplannen ‘Beter Rondkomen’, ‘Pensioen’ en ‘Studie kleinkinderen’ interessant. Om een buffer op te bouwen, is het geldplan ‘Beter Rondkomen’ de beste optie. Na het beantwoorden van een aantal vragen, rolt er een gericht actieplan uit om je inkomen te verhogen en op je uitgaven te besparen. Van het advies om jaarlijks over te stappen van energieleverancier tot bespaartips voor boodschappen. Ook kun je onderzoeken of je recht hebt op tegemoetkomingen van de overheid. En dat is hartstikke nuttig, aangezien veel senioren toeslagen laten liggen.

Een terrasje of film pakken, dat durf ik voorlopig nog niet. Hebben jullie nog tips om m’n tijd in te vullen?

We hebben zeker een aantal favoriete tips! Fietsen doen we graag en veel, zeker bij mooi weer. Thermoskan koffie en boterhammen mee en gaan maar. De route plannen we op de site van De Fietsersbond, waar je kunt kiezen voor verschillende opties, zoals een recreatieve, autoluwe, racefiets of een natuurroute. Het routeoverzicht kun je printen en op de fiets meenemen of via de app Fietsersbond Routeplanner op je smartphone instellen (gratis voor Android en iOS). Geen zin om je eigen koffie mee te nemen? Kijk dan op www.koffietje.nl bij welke koffiezaakjes je een coffee to go kan halen. Een andere tip is er voor de vrijwilligers onder ons, dat zijn er veel. Vrijwilligerswerk ligt nu grotendeels stil, ook wij vinden dat jammer. Maar met de gratis online trainingen voor vrijwilligers van Humanitas kun je je alvast gedegen voorbereiden op een geslaagde terugkeer in je vrijwilligersbaan.

Deel deze pagina