FAQ

THELMA & JANNY

Geven antwoord


Onder gepensioneerden leven veel vragen over inkomen, wonen, zorg en vrije tijd. Als door­gewin­terde leden van FNV Senioren hebben wij, Thelma en Janny, op veel vragen een antwoord!

Ik ben gepensioneerd, maar heb nog ’n baantje via een uitzend­bureau. Helaas ben ik ziek geworden door corona. Krijg ik als AOW’er m’n loon doorbetaald?

Jouw werkgever, in dit geval het uitzendbureau, moet het salaris tijdens ziekte maximaal dertien weken doorbetalen. Daarna stopt de salarisbetaling. Het uitzend­bureau mag je tijdens de eerste dertien weken van jouw ziekte ook niet ontslaan. Heb je een tijdelijk contract dat verloopt tijdens de dertien weken loondoorbetaling, dan kun je voor de overige weken een Ziektewetuitkering ontvangen. De uitkering duurt nooit langer dan dertien weken.

Helaas heeft de overheid besloten om die periode van dertien weken voor werkende AOW’ers terug te brengen naar zes weken. Dus dan mag de werkgever na zes ziekte­weken het salaris stopzetten en de AOW’er ontslaan. Wanneer deze maatregel ingaat, is nog onduidelijk, maar zeker niet voor 1 januari 2022. Wij (en de FNV) zijn tegen dit besluit, omdat we vinden dat werkende senioren dezelfde rechten moeten hebben als jongere werknemers!

Op de fiets ben ik aangereden door een andere fietser, die wel erg hard reed op een elektrische fiets. Kan ik de schade verhalen op de veroorzaker?

Als duidelijk is wie de veroorzaker van het ongeval is, kun je er onderling goed uitkomen. Lukt dat niet, dan kun je een beroep doen op de letselschade­verzekering van de FNV. Als FNV-lid krijgen jij én je gezinsleden juridische hulp bij letselschade die door iemand anders is veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een medische fout, een ongeval tijdens je (vrijwilligers)werk, mishandeling of door een ongeluk. Kijk op fnv.nl/letselschade voor meer informatie. Bellen kan natuurlijk ook: 088 - 368 0 368.

Nu we het toch over elektrische fietsen hebben: ook wij hebben er allebei een. Tot grote tevredenheid, maar kijk uit met die snelheid! In de krant lazen we dat er veel meer fietsongevallen zijn en dat een derde van alle fietsdoden in 2020 verongelukte op een e-bike (dat zijn 74 personen!).

Misschien is een fietscursus een ideetje? Die worden door het hele land gegeven (google maar ‘s), maar nu even niet (door corona). Wat nu wel alvast kan, is het volgen van de gratis online Opfriscursus. Er zijn cursussen voor fietsers, maar ook voor automobilisten, voetgangers en scootmobielers.

Ik word gek van die ongewenste telefoontjes van opdringerige verkopers. Wat kan ik daaraan doen?

Daar worden wij ook gek van! Vooral van energieaanbieders hebben wij last, terwijl we beiden in het Bel-me-niet-register staan. Maar er is goed nieuws: per 1 juli mogen bedrijven je niet meer ongevraagd telefonisch benaderen met aanbiedingen, tenzij je daar zelf toestemming voor hebt gegeven of als je er klant bent (geweest).

Dus over een paar weken geen ongewenste telefoontjes meer? Dat is de vraag. Er zijn allerlei trucjes waardoor je toch toestemming geeft om te worden gebeld. Bijvoorbeeld als je op een website de algemene voorwaarden accepteert, waarin je toestemming geeft om je telefonisch of per mail te benaderen. Let dus goed op als er ergens persoons­gegevens moeten worden ingevuld of wanneer je ergens bepaalde voorwaarden moet accepteren, zoals bij winacties of enquêtes.

Word je toch nog ongewenst gebeld? Geef dan tijdens het telefoongesprek aan dat je gebruik maakt van je ‘recht van verzet’ en dat je het bedrijf geen toestemming geeft om je in de toekomst nog telefonisch te benaderen. De beller is verplicht om je nog tijdens het gesprek van de bellijst te schrappen en jouw gegevens te verwijderen. Laten we hopen dat het dan gedaan is met die irritante belletjes!

Deel deze pagina