UIT DE SECTOR

SPEUREN NAAR SENIOREN MET ONVOLLEDIGE AOW

Bijna 20.000 senioren met een onvolledige AOW maken geen gebruik van een aanvulling waar ze recht op hebben. De FNV merkt dat mensen huiverig zijn de aanvulling aan te vragen sinds de toeslagenaffaire.

Het kabinet wil 20.000 ouderen opsporen die geen volledige AOW krijgen. Zij hebben recht op een aanvulling tot het bestaansminimum met de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), maar maken daar geen gebruik van. Minister Schouten wil de groep in het vizier krijgen en hen de AIO aanbieden. Het gaat om een proef om te kijken of deze aanpak werkt om armoede onder ouderen te beperken.

Huiverig

De FNV vindt het goed dat het kabinet meer doet om senioren met een onvolledige AOW de aanvullende uitkering te laten ontvangen. ‘Maar we merken ook dat mensen sinds de toeslagenaffaire huiverig zijn om een toeslag of uitkering aan te vragen’, zegt Willem Noordman van het dagelijkse FNV-bestuur. ‘Dus is het ook belangrijk dat de overheid het risico op ‘moeten terugbetalen’ wegneemt.’

Beperkingen

Een andere reden dat senioren de AIO niet aanvragen, zijn de beperkingen die gelden voor deze uitkering, vermoedt de FNV. Zo zijn er grenzen aan het vermogen dat ouderen mogen hebben en de periode die ze in het buitenland mogen verblijven. Daarom vraagt de FNV het kabinet nadrukkelijk om aandacht te hebben voor senioren met een onvolledige AOW, vooral mensen met een migratieachtergrond, en passende oplossingen voor deze groep te realiseren.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Zoek jij een leuke vrijwilligersfunctie waarbij je mensen helpt en een bijdrage levert aan de maatschappij? Word dan actief voor de FNV!

De FNV zoekt vrijwilligers voor allerlei functies, zoals FNV Consulent, gastheer of -vrouw in een vakbondshuis en belastinginvuller voor Belastingservice FNV. Op deze pagina lees je meer over deze en andere vrijwilligersvacatures.

Maar je kunt ook kiezen om kaderlid van FNV Senioren te worden. Vind je het leuk om activiteiten te organiseren of om mee te praten over ouderenbeleid en wil je een verschil maken voor senioren? Meld je dan aan als kaderlid! In onze nieuwe folder (PDF) voor Kaderledenwerving kun je lezen wat een kaderlid van FNV Senioren doet en wat wij je te bieden hebben.

Aanmelden of meer informatie opvragen kan via secretariaat.senioren@fnv.nl Wij nemen daarna contact met je op.

Deel deze pagina