KADERLID IN BEELD

‘IK BEN EEN DRUK BAASJE’

Tekst Bart Speleers Beeld Jeroen Poortvliet

Hij heeft veel hobby’s en is actief voor de FNV. Sjaak Sies (72) is onder meer adviseur voor leden met een smalle beurs.

Stilzitten is niets voor Sies. ‘Ik ben best een druk baasje’, zegt hij zelf. Zo loopt Sies drie keer per week hard en is hij net terug van een weekje fietsen met z’n zoon.

SOCIALE CONTROLE

Daarnaast is hij collectecoördinator voor de Nierstichting en contactpersoon van de Contact Organisatie Gepensioneerden Unilever. ‘Ik bezoek jaarlijks 23 gepensioneerden van Unilever thuis’, vertelt de gepensioneerd chemicus. ‘Voor de gezelligheid en een beetje voor de sociale controle.’ En elk jaar is Sies twee weken vrijwilliger bij een herberg gelegen aan pelgrimsroute Santiago de Compostella, waar wandelaars overnachten. ‘Dit jaar sla ik over, ik vind het risico op besmetting met corona te groot.’

ADVIES OVER GELD

Gelukkig heeft Sies thuis genoeg te doen, voor de FNV bijvoorbeeld. Naast meerdere functies bij Belastingservice FNV, is hij ook Adviseur Sociale Voorzieningen bij de FNV. ‘Ik adviseer leden met weinig geld over toeslagen, tegemoetkomingen van de gemeente en belastingzaken. Maar ik geef ook tips om geld te besparen en help met het opstellen van een financieel overzicht.’ Leden die advies en hulp willen, bellen naar de FNV (088 368 0 368) en worden door Sies - of een ander kaderlid - teruggebeld.

TIPS

Heeft Sies handige tips voor leden van FNV Senioren? ‘Sinds dit jaar komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Check dit bij de Belastingdienst! En ik merk dat veel senioren geen belastingaangifte doen. Dan kan het voorkomen dat je teruggaven misloopt, omdat je aftrekposten niet hebt opgegeven en de ouderenkorting misloopt. Ga dus na of je geld terugkrijgt en doe dan toch aangifte.’ Bij Belastingservice FNV kun je terecht voor het doen van belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Lees er hier meer over!