NOOIT TE OUD OM TE LEREN KOKEN

‘IN M’N EENTJE ETEN VIND IK GEEN KLAP AAN’

Tekst Eva Prins Beeld Jeannette Schols

'TWEE STRONKJES WITLOF, HOE MOET IK DAT OOK ALWEER KLAARMAKEN?'

Vrijwel nog nooit had Joop Govaars (83) gekookt, tot zijn vrouw begin 2018 naar een zorgcentrum moest. Na haar overlijden ging hij op cursus. Nu draait hij zijn hand niet meer om voor een spaghetti bolognese.

Een soep van snijbonen en courgette als voorgerecht. Mexicaanse wraps met gehakt en bonen en een salade met zoete aardappel als hoofdgerecht en toe een dessert van kakifruit en mango. Dat was in februari, voor corona alles stillegde, het menu van de maandelijkse kookcursus Pannen voor Mannen in Bodegraven.

HEERLIJK

Met zijn twaalven waren we, vertelt Joop Govaars, die er voor de vijfde keer bij was. ‘Met de recepten gingen we in groepjes aan de slag; elk groepje een gang. Anderhalf uur later waren we met z’n allen aan het genieten van een heerlijke maaltijd. Glas wijn erbij, koffie na.’

GEZELLIG

Eerlijk is eerlijk, zulke maaltijden maakt Govaars thuis nog niet. Al die ingrediënten heeft hij niet in huis, het is te veel werk en te veel eten ook voor een man alleen. Toch steekt hij naar eigen zeggen heel wat op van de cursus. ‘En daarbij is het leuk om te doen, fijne afleiding en gezellig.’

KLASSIEK HUWELIJK

Tot 2018, toen zijn vrouw vanwege vasculaire dementie werd opgenomen in een zorgcentrum, had Govaars vrijwel nog nooit gekookt. ‘Ik had een klassiek huwelijk: ik werkte, mijn vrouw deed het huishouden en zorgde voor onze twee kinderen. Zo ging dat toen.’ En zo bleef het gaan, ook toen de kinderen al lang een eigen gezin hadden en Govaars door bleef werken als projectontwikkelaar.

WITLOF?

Na de opname van zijn vrouw, die een jaar later overleed, stond Govaars er ineens min of meer alleen voor. De eerste keer naar de groenteboer weet hij nog goed. ‘Ik vroeg: “Hoeveel stronkjes witlof heb ik nodig voor mij alleen?” En eenmaal thuis, met twee stronkjes, moest ik wel even nadenken hoe mijn vrouw dat ook weer altijd deed. Maar het is helemaal goed gekomen hoor.’

SIMPEL, MAAR GEZOND

Al vindt hij in zijn eentje eten ‘geen klap aan’, hij doet zijn best het ritme te houden van ’s avonds zelfbereid, warm eten aan een gedekte tafel. Zijn maaltjes bestaan meestal uit groente en een stukje vlees of vis. ‘Simpel, maar lekker en gezond.’

SOCIALE CONTACTEN

Gezond, lekker en niet te moeilijk, is ook het motto van de cursus Pannen voor Mannen, een initiatief van welzijnsorganisatie Welzijn onze Zorg. Een kennis van Govaars, ook weduwnaar, attendeerde hem eind vorig jaar op de kookcursus, speciaal voor 65+ mannen. Het bleek een schot in de roos. Govaars breidt er niet alleen zijn culinaire repertoire uit, maar ook zijn sociale contacten. ‘Met een medecursist ben ik al ‘s een dag naar het Mesdagmuseum geweest en na afloop hebben we bij hem thuis gekookt: asperges. Heerlijk.’

BEETJE TROTS

Moeilijk vindt hij de cursus niet, wel zou hij nog wat meer durf willen hebben om ook thuis wat meer uit te proberen. Eén keer maakte hij een pan spaghetti bolognese. ‘Daar heb ik twee avonden van genoten. Toen was ik best een beetje trots op mezelf.’

Deel deze pagina