ZONNESTRAAL

MONUMENT VAN LICHT EN LUCHT

Tekst Luuk Obbink Beeld Zonnestraal

‘IK BEN GEBOREN OP ZONNESTRAAL, GROEIDE ER OP EN BEN NOOIT MEER WEGGEGAAN’

De vakbond stond aan de basis van Zonnestraal, een voormalig sanatorium voor arbeiders met TBC in Hilversum. Op het complex, een architectonisch kunststukje, geeft FNV-lid Jan Schriefer (65) rondleidingen. Wandel met hem mee en lunch met korting in Brasserie Zonnestraal!

Door diamantpoeder terug te winnen uit het afval dat vrijkwam bij het slijpen van diamanten, wisten leden van de diamantbond een eeuw geleden een flink kapitaal te vergaren. Voldoende voor de bouw van Zonnestraal, een sanatorium voor arbeiders met tuberculose.

GEBOREN OP ZONNESTRAAL

Jan Schriefer, FNV-kaderlid, heeft zijn bestaan te danken aan het sanatorium. ‘In 1949 besliste het bestuur van Zonnestaal dat m’n vader te ziek was om in de normale maatschappij een gezin te stichten. Hij kreeg een plek op Zonnestraal, waar ik in 1954 met m’n geboorte het bewijs leverde dat een gezin stichten hier wél kon.’

RONDLEIDING

Schriefer groeide op het landgoed op en woont er nog steeds. Ook sloot hij er onlangs zijn loopbaan af. Hij was lange tijd hoofd Algemene Dienst op het complex. Als vrijwilliger geeft Schriefer er sinds 1983 rondleidingen aan dagjesmensen en architecten, die uit de hele wereld toestromen om het architectonische hoogstandje te bewonderen.

LICHT EN LUCHT

‘Het is een heel bijzonder complex, waarbij over elke centimeter is nagedacht’, vertelt Schriefer. ‘Architect Jan Duiker heeft bovendien heel goed geluisterd naar de dokters: patiënten hebben licht en lucht nodig. Verder is opvallend dat het complex geen opsmuk kent en de draagconstructies niet zijn weggewerkt.’

OME JAN

Het FNV-lid kan er lang over praten, maar nog enthousiaster wordt hij als hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van Zonnestraal. Over het legendarische vakbondslid Jan van Zutphen (‘Ome Jan’), die het fonds oprichtte waaruit het sanatorium werd gebouwd. ‘Voor mij staat Zonnestraal symbool voor waar de vakbond toe in staat is als mensen bereid zijn solidair te zijn met elkaar.’

TIENTJE

Zonnestraal bleef tot 1957 een sanatorium, waarna het een algemeen ziekenhuis werd. Toen ook dat in 1991 sloot, werd het een bedrijfsverzamelgebouw en congrescentrum. Constante factor is Jan Schriefer. ‘Bij mijn geboorte heb ik van Jan van Zutphen een tientje gekregen. Ik heb dat altijd gezien als een aanmoediging om zijn werk voort te zetten. Dus ik ga door met de rondleidingen zolang ik kan.’

‘HET IS EEN HEEL BIJZONDER COMPLEX, OVER ELKE CENTIMETER IS NAGEDACHT’

RONDLEIDING ZONNESTRAAL

Op landgoed Zonnestraal (Loosdrechtsebos 19, Hilversum) kun je fietsen en wandelen langs de iconische gebouwen en door de prachtige natuur. Breng dan gelijk een bezoek aan de wijngaard of de landwinkel die op het landgoed liggen. Bij Brasserie Zonnestraal kun je een van de fiets- of wandelroutes kopen (5 euro per stuk). Hier kun je ook terecht voor een spannende speurtocht voor de kleinkinderen (gratis).

Elke laatste zondag van de maand geeft Jan Schriefer rondleidingen, als corona dat toelaat. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur (kosten 8 euro p.p.). Reserveren kan op www.zonnestraal.nl of via telefoonnummer 035-5385402.

LUNCH MET KORTING!

Leden van FNV Senioren krijgen bij Brasserie Zonnestraal een ‘sharing lunch’ voor twee personen voor 10 euro per persoon (normaal 13 euro p.p.). Bezoekers die alleen komen, krijgen een korting van 10 procent op de lunchgerechten. Toon bij de Brasserie dit artikel op papier of smartphone om de korting te ontvangen. Brasserie Zonnestraal is open van ma-vr. en zo. van 10.00-17.00 uur. Zaterdag gesloten. Reserveren kan via telefoonnummer 035-5385402. Het adres van de Brasserie is Loosdrechtsebos 19 in Hilversum.

Deel deze pagina