NIEUWS

VOOR LEDEN VAN FNV SENIOREN

Tekst Bart Speleers Beeld Liesbeth Dinnissen, Marijn van der Waa


‘Herstel AOW-gat Surinaamse Nederlanders’

Ruim 30.000 Nederlanders van Surinaamse herkomst moeten een volledige AOW ontvangen. Dat adviseert de commissie-Sylvester aan minister Koolmees. De FNV steunt het advies. ‘Maar het moet wel snel worden uitgevoerd.’

Gepensioneerde Surinaamse Nederlanders die tussen 1956 en 1975 in Suriname woonden, ontvangen geen volledige AOW. In die periode was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, maar het land wordt voor de AOW als buitenland gezien. De gepensioneerden lopen door het AOW-gat tot wel honderden euro’s per maand mis. Het gaat om een groep van meer dan dertigduizend senioren.

REPARATIE

Een commissie onder leiding van Joyce Sylvester adviseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om het AOW-gat van deze groep te repareren. ‘Dit advies sluit volledig aan bij wat de FNV al jaren zegt: gek dat mensen die deel uitmaakten van het Koninkrijk der Nederlanden in die jaren geen AOW-rechten opbouwden’, reageert Willem Noordman, dagelijks bestuurder FNV.

HOGE LEEFTIJD

De commissie-Sylvester gaat ervan uit dat de overheid het advies voortvarend oppakt, omdat de leeftijd van de betrokkenen hoog is. Het kabinet zou volgens de commissie een eenmalige belastingvrije uitkering aan de groep moeten geven, als gebaar van erkenning. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees heeft het advies ‘omarmd’.

SPOED

‘Goed dat Minister Koolmees dit advies en dit standpunt nu ook omarmt’, zegt Noordman. ‘Maar er zijn nog de nodige stappen van hem en zijn opvolger nodig om dit ook daadwerkelijk in te voeren. Gezien de leeftijd van vele belanghebbenden, is het zaak dit met hoge spoed op te pakken en in het regeerakkoord op te nemen.’


Rechtenwijzer Senioren

Zoek je informatie over inkomensvoorzieningen en -regelingen, zoals AOW, pensioen, loon, belasting of toeslagen? Dan kun je die vanaf nu opzoeken in de Rechtenwijzer Senioren.

Voor gepensioneerden en mensen die bijna met pensioen gaan, kan het lastig zijn om in het woud aan informatie over inkomen betrouwbare informatie te vinden. Daarom heeft FNV Senioren alle inkomensregelingen en -voorzieningen over inkomen voor je op een rij gezet.

RECHTENWIJZER

In de Rechtenwijzer Senioren vind je informatie over onder meer AOW, pensioen, belasting en toeslagen, bijzondere bijstand en loon.

In de Rechtenwijzer staat ook hoe FNV Senioren je kan ondersteunen bij financiële of belastingzaken, zoals met financieel advies, hulp bij geldzorgen of het invullen van de belasting­aangifte.

Je kunt natuurlijk ook een kennis of familielid wijzen op de Rechtenwijzer Senioren. Niet-leden kunnen de informatie lezen, maar voor advies moeten zij lid worden.

SUGGESTIES

Mis je iets of heb je suggesties over de inhoud van de Rechtenwijzer, neem dan contact op met je bestuurder (hun contactgegevens vind je hier of mail naar rechtenwijzer@fnv.nl

Deel deze pagina