SAMEN WERKT

SENIOREN DELEN DE DAG

Tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen is tegenwoordig heel normaal. Maar dit kan leiden tot gemis aan contacten en een minder actieve invulling van de dag. Daarom kunnen senioren op veel locaties terecht voor ontmoeting en activiteiten, zoals hier bij Deel de Dag in Nijmegen.

Tekst en beeld Rob Nelisse

Krantje lezen, kaartje leggen of kopjes koffie drinken: dat gebeurt ook wel eens bij Deel de Dag, onderdeel van het Nijmeegse Sterker Sociaal Werk. Maar de insteek van deze dagbesteding voor senioren is vooral ‘actief en creatief’.

SAMEN

Deelnemers aan Deel de Dag kiezen zelf wat ze gaan doen, daarbij geholpen door een begeleider. Samen zoeken ze naar activiteiten die passen bij de talenten en behoeften van de senior. De ene dag is dat een wandeling door de binnenstad of het volgen van een cursus tabletgebruik, de andere dag een bezoek aan een museum of tuinieren in een nabij gelegen moestuin.

FRUITMAND

Of de senioren blijven ‘thuis’, in een historisch schoolgebouw, waar ze in het atelier creatief aan de slag kunnen gaan. Zoals op deze foto, waar de deelnemers nieuwe gebruiksvoorwerpen van afgedankte huishoudelijke apparaten maken. Een frituurmandje met een stel stofzuigerwielen verandert zo in een originele fruitmand.

DUWTJE

Deel de Dag geeft de senior een duwtje in de rug om wat meer deel te nemen aan de maatschappij, weer vaker eropuit te gaan, nieuwe dingen te ontdekken. En te leren, bijvoorbeeld over kunst of social media.

LOCKDOWNS

Vorig jaar, in de eerste lockdown, was Deel de Dag gesloten. Dat deed de senioren geen goed. Vereenzaming en inactiviteit lagen op de loer. Dus werd besloten de dagbesteding open te houden, ondanks dat er toen nog niemand gevaccineerd was. Ja, dat gaf de nodige risico’s voor deelnemers en personeel, maar alles beter dan thuis te verpieteren.

Deel deze pagina