FAQ

THELMA & JANNY

Geven antwoord


KOM JE ER NIET UIT? DAN HELPT DE FNV JE GRAAG

Onder gepensioneerden leven veel vragen over inkomen, wonen, zorg en vrije tijd. Als doorgewinterde leden van FNV Senioren hebben wij, Thelma en Janny, op veel vragen een antwoord!

Door lichamelijke problemen kan ik niet meer autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Een taxi kan ik niet betalen. Hoe kom ik nu bij de huisarts, museum of een vriendin?

Gelukkig bieden gemeenten burgers met een handicap, beperking of psychische aandoening een Wmo-vervoersvoorziening: de Wmo-taxipas. Met deze pas kun je met de regiotaxi tegen sterk gereduceerd tarief binnen een straal van 25 kilometer reizen. Voor het aanvragen van Wmo-vervoer moet je bij de gemeente zijn. Na je aanvraag beslist de gemeente of je in aanmerking komt voor de taxipas, waar een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van maximaal negentien euro per maand voor geldt.

Voor afstanden langer dan 25 kilometer kun je een Valyspas aanvragen. Daarvoor moet je wel kunnen aantonen dat je recht hebt op Wmo-vervoer. Meer informatie vind je hier of bel Valys op 0900 - 9630.

Kom je er niet uit? Dan helpt de FNV je graag. Voor vragen over Wmo, huishoudelijke hulp, woningaanpassing of aangepast vervoer, kun je mailen naar seniorennoordwest@fnv.nl of bellen met ons Contactcenter, tel. 088-368 0 368.

We hebben vier schatten van kleinkinderen die we graag wat willen schenken. Maar onze zoon en dochter moeten daar fiscaal geen last van krijgen. Hoe pakken we dit aan?

Als grootouders mag je in 2021 maximaal 3244 euro belastingvrij schenken aan elk kleinkind. Wil je meer schenken, dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen: achttien procent over een schenking per kleinkind tot 128.750 euro en 36 procent daarboven. Is je kleinkind jonger dan 18 jaar, dan betalen de ouders de schenkbelasting.

Een andere mogelijkheid is de schenking aan je kleinkinderen via de ouders te laten lopen. Voor een gift van een ouder aan een kind geldt namelijk een hogere vrijstelling van 6404 euro per jaar. Bovendien is de schenkbelasting voor ouders aan kinderen lager.

Wil je de kleinkinderen na overlijden via je testament een bedrag nalaten waarover zij geen erfbelasting hoeven te betalen, dan geldt globaal een vrijgesteld bedrag van 21.282 euro. Meer informatie, ook over fiscaal gunstig schenken aan kinderen, vind je bij de Belastingdienst.

Door de coronacrisis is m'n vrijwilligerswerk gestopt. Graag wil ik weer wat oppakken nu het leven weer op gang komt. Waar kan ik op zoek naar vrijwilligerswerk?

Je bent zeker niet de enige bij wie corona een eind maakte aan het vrijwilligerswerk. Volgens het CBS was het vrijwilligersbestand eind vorig jaar gehalveerd ten opzichte van 2019. Nooit eerder staken zo weinig mensen - noodgedwongen of vrijwillig - de handen uit de mouwen. Nu veel activiteiten weer van start zijn gegaan, groeit ook de behoefte aan vrijwilligers weer.

De website van de NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) is een goede ingang als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk. Maar je kunt ook terecht bij een van onze consulenten Vrijwilligerswerk. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte vrijwilligersbaan en met informatie over onder meer verzekeringen en onkostenvergoeding. Met alle vragen over vrijwilligerswerk kun je bij de consulent terecht. Een afspraak maken kan via deze site of via ons Contactcenter: 088 368 0368.

Ga je (weer) aan de slag als vrijwilliger, bespreek dan vooraf het aantal uren en de tijdstippen. Ook is het goed te checken of er een vergoeding of onkostenregeling is. Organisaties zijn daartoe niet verplicht. In 2021 geldt een belastingvrije vergoeding van 180 euro per maand en 1800 euro per jaar. Belangrijk is ook te weten of de organisatie verzekerd is, zodat je niet hoeft op te draaien voor de kosten van een ongeluk of schade.

MET VRAGEN OVER VRIJWILLIGERSWERK KUN JE TERECHT BIJ ONZE CONSULENTEN

Deel deze pagina