VARIA

IN ’T KORT

Vrij belangrijke foto’s

In het Fotomuseum Den Haag is dit najaar een aantal mooie tentoonstellingen te zien. Voor leden van FNV Senioren is het tweede kaartje gratis!

Onder de titel Ouders is in Fotomuseum Den Haag werk te zien van ruim dertig kunstenaars-fotografen die in de afgelopen decennia hun eigen vader en moeder hebben afgebeeld. Via hun werk geven zij een inkijk in de relatie met hun ouders, van liefdevol en teder tot afstandelijk of soms verstoord.

W.F. Hermans

Een andere tentoonstelling in het Fotomuseum - Vrij belangrijke foto’s - gaat over schrijver Willem Frederik Hermans (1921-1995), die een grote voorliefde had voor fotografie en overwoog zich om te laten scholen tot fotograaf. Speciaal voor de tentoonstelling in het Fotomuseum werd Hermans’ gesloten fotoarchief opengesteld.

Tweede kaartje gratis

Voor leden van FNV Senioren is het tweede kaartje voor het Fotomuseum Den Haag tot en met 31 oktober gratis (enkel geldig bij een voltarief ticket en niet geldig in het Kunstmuseum). Toon aan de kassa je (digitale) FNV-ledenpas (alles over de ledenpas vind je hier). Koop je een voltarief ticket online, selecteer dan voor het tweede ticket een vrijkaart.

Op de website van het Fotomuseum vind je informatie over de tentoonstellingen, locatie en openingstijden.

Can’t stop

Fanatiek sporten op hogere leeftijd is niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor de zeventig­plussers die zijn geportretteerd in het fotoboek Can’t Stop.

‘Zwemmen geeft rust en houdt mijn lichaam in goede conditie’, vertelt de 95-jarige Marianne Maandonks (op de foto) in het fotoboek Can’t Stop van fotograaf Menno Lammerts van Bueren. Maandonks startte op haar 78e met wedstrijd­zwem­men en werd Nederlands en Europees kampioen in haar leeftijdsklasse.

Vader

Voor z’n fotoboek fotografeerde Lammerts van Bueren meer dan dertig zeventigplussers die nog fanatiek boksen, hard­lopen, gewichtheffen, hoogspringen en windsurfen. Zijn vader was de reden om oudere sporters vast te leggen. ‘Hij is 80 jaar, kreeg twee keer een nieuwe hartklep en onderging recent een volledige schouderrenovatie, maar het weerhoudt hem niet om paard te rijden, te skiën en om de dag hard te lopen.’

Inspiratie

Met z’n boek wil de fotograaf ‘een positief perspectief op vergrijzing schetsen’. ‘Ik zie een vitale groep mensen, die actief meedoet in de maatschappij. Ze zijn een inspiratie voor andere ouderen. Richt je op dingen die nog kunnen, beweeg en doe mee.’

Meer portretten uit Can’t Stop vind je op deze website, waar je ook het fotoboek kunt bestellen.

Oproep!

Voor een artikel over ‘met pensioen gaan’ zoekt de redactie ervaringen van FNV-leden.

Met pensioen gaan: de een kijkt er al jaren naar uit en zit boordevol plannen, de ander werkt liever door of vreest het zwarte gat. Vertel ons je ervaringen!

Heb jij je pensionering voorbereid of juist niet? Viel die eerste pensioentijd mee of tegen? Moest je wennen aan de nieuwe situatie en welke impact had de pensionering op je relatie? En heb je adviezen voor (bijna) gepensioneerden?

Wil jij je verhaal delen met onze lezers, mail dan naar redactiesenior@fnv.nl

Deel deze pagina