MONDIAAL FNV

‘WE HEBBEN NU MEER TE BESTEDEN EN KUNNEN ZELFS SPAREN!’

Reka en haar buurvrouwen stapten over op zonne-energie

Zodra de zon hoog genoeg staat, draait Reka het zonnepaneel in de goede richting. Ze zet de knop om en even later stroomt er water uit de pijp naast haar huis, op het Indiase platteland. Reka en haar buren gebruiken het water voor de irrigatie van het land én voor het huishouden.

Uitlaatgassen het huis in

Tot een jaar geleden ging dat nog anders: de waterpomp werkte destijds op diesel. ‘Toen we de dieselpomp nog hadden, was er erg veel herrie. Als de wind de verkeerde kant op stond dan kwamen alle uitlaatgassen zó ons huis in’, vertelt Reka. Door de hoge kosten voor brandstof gebruikten Reka en haar buren de pomp alleen maar om het land te irrigeren. Het water om te drinken en voor het huishouden haalden zij met emmers uit de put.

Door pomp op zonne-energie meer te besteden

Door de Indiase vrouwenvakbond SEWA hebben Reka en haar buren een pomp op zonne-energie gekocht. Tijdens bijeenkomsten informeerde SEWA over de werkwijze en de kosten. ‘Toen we de prijs hoorden, dachten we: dat kunnen we nooit betalen. Maar toen we hoorden, dat we het niet in één keer hoefden te betalen, maar in delen en verdeeld over vijf families, besloten er voor te gaan!’

Inmiddels zijn Reka en haar vier buurvrouwen de bezitters van de pomp op zonne-energie. Doordat ze een deel van het water aan eigenaren van de naast gelegen percelen verkopen, verdienen ze zo wat extra. Reka: ‘We hebben nu meer te besteden en kunnen zelfs wat sparen. We zijn erg trots dat we deze stap als vrouwen sámen hebben kunnen zetten!’

Mondiaal FNV maakt duurzame energie bereikbaar

Vrouwenvakbond SEWA komt op voor vrouwen die werken in de informele economie in India. Mondiaal FNV werkt samen met SEWA om leden bewust te maken van energie en klimaatverandering en het gebruik van duurzame energie bereikbaar te maken.

Kijk wat Mondiaal FNV nog meer doet en bereikt op: fnv.nl/jaarverslagmondiaal.

STEUN MONDIAAL FNV

Wil jij het werk van Mondiaal FNV steunen? Doneer nu via fnv.nl/doneer

www.mondiaalfnv.nl

Deel deze pagina