PENSIOEN
Nieuwe pensioenwet van start
WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?
Tekst Bart Speleers Beeld Onsnieuwepensioen.nl

In de zomer is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Hoe gaat het verder met de uitvoering van de wet en wat betekent dit voor jou als gepensioneerde?
Op 1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan, nadat de Eerste Kamer eind mei instemde met de Wet toekomst pensioenen. De FNV is blij dat de Eerste Kamer heeft ingestemd. Met de komst van de wet kunnen de pensioenen eerder worden verhoogd dan nu het geval is. Tegelijkertijd is het mogelijk om een verlaging van de pensioenen te voorkomen.
Gevolgen
Toch zal het nog even duren voordat jij als gepensioneerde echt te maken krijgt met de gevolgen van het nieuwe stelsel. Dat hangt onder meer af van de bedrijfstak of het pensioenfonds waarbij je als deelnemer actief bent geweest. Het zal per pensioenfonds verschillen wanneer er wordt overgestapt op de nieuwe pensioenregeling.
Overstappen
Maar wel moet iedereen - gepensioneerden, werkenden en ontvangers van een nabestaandenpensioen - over uiterlijk ruim vier jaar (op 1 januari 2028) zijn overgestapt op het nieuwe stelsel en sluiten de bestaande pensioenregelingen (op een enkele uitzondering na). Het huidige vermogen dat pensioenfondsen beheren wordt komende jaren naar de nieuwe pensioenregelingen overgeplaatst.

GEEF JOUW PENSIOENFONDS AAN DE FNV DOOR (ONDERAAN DE PAGINA LEES JE HOE)!
Eerlijk verdelen
Die overgang heet ‘invaren’. Bij invaren is het van groot belang dat met alle pensioendeelnemers rekening wordt gehouden, de verdeling van het geld moet eerlijk gebeuren. Werkgevers, vakbonden en besturen van pensioenfondsen moeten laten zien hoe het pensioenvermogen over iedereen wordt verdeeld. Wat de gevolgen zijn als een pensioenfonds besluit niet in te varen, lees je in het kader hieronder.
Wat als er niet wordt ‘ingevaren’?
Stel dat jouw pensioenfonds besluit om niet ‘in te varen’? De negatieve gevolgen van ‘niet invaren’ (het overgaan van de oude naar de nieuwe pensioenregeling) zijn groot. De pensioenen blijven dan onder het ‘oude’ pensioenstelsel. Dat betekent dat kans op indexatie van jouw pensioen heel klein is. Gepensioneerden missen dan dus het uitzicht op een hoger pensioen en de kans van het verlagen van het pensioen wordt dan dus niet minder. Voor werkenden zijn de negatieve gevolgen ook fors. De nu 45- tot 60-jarigen zullen er waarschijnlijk op achteruit gaan.
LAAT JE GOED INFORMEREN EN DENK MEE!
Meebeslissen
De toezichthouder en het verantwoordingsorgaan (VO) van een pensioenfonds kijkt of het ‘invaren’ goed en eerlijk gebeurt. En Verenigingen van gepensioneerden hebben het recht om hun mening te geven over het voorstel voor invaren. Over het onderhandelingsresultaat, dat werkgevers, vakbonden en pensioenfondsen bereiken, mogen FNV-leden meebeslissen. Dat zal straks tijdens achterbanraadplegingen gebeuren. Om jou daarvoor uit te kunnen nodigen, is het nu al belangrijk om te weten bij welk pensioenfonds(en) jij zit. Geef daarom aan ons door bij welk(e) pensioenfonds(en) jij bent aangesloten.
Geef jouw pensioenfonds door!
Om voor het achterbanberaad iedereen te kunnen uitnodigen, is het noodzakelijk dat in onze ledenadministratie staat aangegeven bij welke pensioenfonds jij bent aangesloten. Geef daarom aan ons door bij welk(e) pensioenfonds(en) jij zit.
Mijn FNV
Op www.mijnFNV.nl kun je doorgeven bij welk pensioenfonds jij bent aangesloten. Kies op MijnFNV Mijn profiel. Bij het blok Pensioengegevens kan (nadat op Aanpassen is geklikt) jouw pensioenfonds (of -fondsen) worden ingevuld.
Bellen
Je kunt ook bellen en het via de telefoon doorgeven. Hou daarvoor je lidmaatschapsnummer bij de hand. Het telefoonnummer is: 088 - 368 0 368 (ma. t/m vr. 8.30 – 17.30 uur).
Blijf op de hoogte
De FNV houdt je graag over de uitvoering van de pensioenwet op de hoogte via www.fnv.nl/goedpensioen. Hier vind je het laatste nieuws, kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief Wtp-Pensioenflits en kun je webinars bekijken. Ook staan er veel gestelde vragen en antwoorden, een checklist voor je pensioen en een brochure met uitleg over de pensioenveranderingen.
Meer informatie
Heb je na het lezen van de website nog vragen? Neem dan contact op met het FNV Contactcenter via 088 – 368 0 368. Zij beantwoorden jouw vragen en kunnen je mogelijk doorverwijzen naar een van de FNV-specialisten die alles weten over pensioen.