SENIORENDAG

TERUG IN DE TIJD

tekst Bart Speleers beeld Martin de Bouter

Het Openluchtmuseum in Arnhem was dit jaar het decor van de FNV Seniorendag, hét jaarlijkse evenement dat speciaal voor gepensioneerde FNV-leden wordt georganiseerd. In een ontspannen, gezellige sfeer gingen tweeduizend leden terug in de tijd: naar het Jordaanse café Tante Stien (‘74), een Tilburgse arbeiderswoning uit 1860 of de Hongerwinter van ’44.

In een woninkje uit de jaren zestig halen Robert Hoffman (77) en zijn vrouw Ans (78) herinneringen op. ‘Na onze bruiloft in ’65 kregen we ook zo’n arbeidershuisje’, vertelt Ans. ‘Met een petroleumkachel, bakelieten telefoon en rotanstoeltjes. Die waren toen in de mode.’ Robert: ‘Het was armoe troef in die tijd. Voor het toilet moesten we naar buiten. Ah kijk, hier staat ie ook buiten.’ In de arbeiderswoning ernaast vergaapt het stel zich aan het interieur van de jaren zeventig: oranje gordijnen, schrootjesplafonds, Genemuider-matten op de vloer. Voor de deur een lelijke eend.

‘Nederland is een uniek land voor gepensioneerden, er is zoveel te doen: musea bezoeken, wandelen in de natuur, ga maar door. Waarom zou je nog naar
het buitenland gaan?’

‘Kijken hoe het vroeger was’, is wat Adrie (71) en Leen (72) Stander vandaag op de Seniorendag komen doen. Maar eerst drinken ze een kop koffie op een van de terrasjes. Het Openluchtmuseum is voor Adrie, gepensioneerd lerares basis­onderwijs, niet nieuw. ‘Tijdens een schoolreisje begin jaren zeventig was ik er al eens.’ Voor Leen, voormalig zeevarende, is het z’n eerste bezoek. ‘Nederland is een uniek land voor gepensioneerden, er is zoveel te doen: musea bezoeken, wandelen in de natuur, ga maar door. Waarom zou je nog naar het buitenland gaan?’

Drie historische trams brengen bezoekers naar een zuivelfabriek, smederij, brouwerij of de beugelbaan, waar een vrijwillig baanmeester uitleg geeft over beugelen, een van de oudste balsporten van ons land. En in de Kasteelboerderij gaan gasten op de foto in de Pronkkamer, in gesprek met het bestuur van FNV Senioren of genieten ze van een lunch.

Wil je nog nagenieten van deze geslaagde Seniorendag? Bekijk dan hier nog veel meer foto’s en het filmpje hieronder. FNV Senioren bedankt alle gasten voor hun aanwezigheid!

‘Na onze bruiloft in ’65 kregen we ook zo’n arbeidershuisje. Met een petroleum­kachel, bakelieten telefoon en rotan­stoeltjes.
Die waren toen in de mode.’