FAQ

THELMA & JANNY

GEVEN ANTWOORD


Onder gepensioneerden leven veel vragen over inkomen, recht, zorg, wonen of vrijwilligerswerk. Als doorgewinterde leden van FNV Senioren hebben wij, Thelma en Janny, op alles een antwoord!

Ik heb wat geld over. Kan ik dat schenken aan mijn kinderen?

Tuurlijk, je mag je (klein)kind zoveel schenken als je zelf wilt, maar let op de fiscale regels! Dit jaar mag je als ouder €5.428 belastingvrij aan je zoon of dochter schenken. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook wanneer zij gescheiden zijn. Ook mogen ouders kinderen van 18 tot en met 39 jaar eenmalig maximaal €26.040 (2019) onbelast schenken. Daarnaast is een onbelaste schenking van €102.010 aan (klein)kind mogelijk voor een koophuis, verbouwing van het koophuis of aflossing van de restschuld (ook hier geldt: 18 t/m 39 jaar). Kijk voor de schenkbelasting over 2020 op www.belastingdienst.nl

M’n koophuis is bijna helemaal afbetaald, maar met m’n AOW en klein aanvullend pensioen kom ik moeilijk rond. Kan ik m’n huis inzetten om het wat breder te krijgen?

Ja, dat kan. De waarde van je huis is waarschijnlijk fors gestegen en je hypotheek is bijna afbetaald. Dat biedt aardige mogelijkheden om de overwaarde van je huis te gebruiken als aanvulling op je inkomen! Wat je kunt doen, is je huis verkopen en de opbrengst gebruiken voor het kopen van een kleiner appar­tement of een huurwoning. Maar dat kan in de huidige woningmarkt heel lastig zijn.

Wil je in je koophuis blijven wonen, dan kun je je woning verkopen aan een bank of andere geldschieter en direct weer terug huren. Of je kunt de overwaarde verzilveren door meer geld te lenen, met het huis als onderpand. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een tweede hypotheek of een ‘opeethypotheek’. Nog een mogelijkheid is geld lenen van de kinderen, dat bijvoorbeeld verrekend wordt met de erfenis. Er zijn dus opties, maar let goed op de voor- en nadelen en lees de kleine lettertjes! Schakel voor het maken van een goede keuze een onafhankelijk financieel adviseur in.

M’n rijbewijs is eindelijk verlengd, maar ik heb onkosten moeten maken. Kan ik deze kosten verhalen op het CBR?

Wat ’n chaos bij het CBR. Ook wij hebben daar veel klachten over gehoord. Een schrale troost, maar toch: in twee gevallen kun je (een deel van) je onkosten verhalen op het CBR. Ten eerste kun je een vergoeding krijgen voor de extra kosten die je maakt door het met spoed aanvragen van een rijbewijs bij de gemeente. Aan die vergoeding zit wel een aantal voorwaarden. Die voorwaarden en een teruggaveformulier vind je hier.

Ten tweede is er ook een vergoeding voor zogenaamde ‘dubbele kosten’, die je hebt moeten maken door de lange wachttijden of omdat er iets is misgegaan met de verwerking van de in- en uitgaande post bij het CBR. Denk aan de aanschaf van een nieuwe Gezondheidsverklaring of een keuring die opnieuw gedaan moet worden. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact op met de CBR-Klantenservice (088 227 77 00). Zij bespreken wat de mogelijkheden zijn en of je voor vergoeding in aanmerking komt.

Misschien een wat vreemde vraag, maar wie erft m’n kat als ik overlijd?

Geen vraag is te vreemd voor ons! Bovendien, zo’n vreemde vraag is dit niet. Iedereen met een huisdier wil toch dat zijn of haar kat, hond of vogel goed terechtkomt?

Wat zijn de mogelijkheden? Je regelt niks voor je huisdier. Dan bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn (in deze volgorde: partner, kinderen, ouders, broers of zussen of hun kinderen). Wil je wel vastleggen wie je huisdier krijgt, wijs in een testament dan aan wie voor haar of hem mag gaan zorgen. Ook kun je daarin specifieke wensen vastleggen, zoals het reserveren van een bepaald bedrag uit de nalatenschap voor de verzorging van je huisdier. Is er geen geschikte erfgenaam in de buurt, dan kun je in het testament opnemen dat een stichting een geschikt adoptiebaasje zoekt voor je huisdier.


M.m.v. Notaris De Valk, Hurdegaryp


Deel deze pagina