SENIOREN

Gepensioneerd in de Verenigde Staten

BIJBAANTJE IS BITTERE NOODZAAK

Tekst Astrid van Unen Beeld Shutterstock

Een gepensioneerd stel in een eetcafé in Colorado, VS.

GEPENSIONEERDEN WERKEN DOOR, ALS KLUSJESMAN, SERVEERSTER OF TICKETVERKOPER
AMERIKAANSE VAKBONDEN HEBBEN OOG VOOR HUN GEPENSIONEERDE LEDEN

Hoe leven gepensioneerden in de Verenigde Staten, het land waar een krantenjongen miljardair kan worden, maar ook waar de helft van de gepensioneerden moet doorwerken voor een leefbaar inkomen.

In dit land van onbegrensde mogelijk­heden is pensionering tamelijk complex en afhankelijk van de staat of sector waar je werkt. De basis pensioenleeftijd is 65 jaar, maar die stijgt net als in Nederland jaarlijks met twee maanden, afhankelijk van het geboortejaar. De grens is 67 jaar. En ook in de Verenigde Staten gelden: hoe langer je werkt, hoe meer pensioen je opbouwt. Een gemiddeld pensioen komt neer op 2.500 dollar per maand.

DOORWERKEN

In zo’n rijk land als de VS verwacht je het niet, maar meer dan de helft van de Amerikanen werkt door na het pensioen. Als ticketverkoper bij de bioscoop, serveerster in wegrestaurant of als klusjesman kunnen ze hun pensioen aanvullen tot een leefbaar inkomen. Bittere noodzaak, want bepaalde kosten kunnen hoog oplopen.

Zoals de zorgverzekering, die de eerste vierduizend dollar van een behandeling vergoedt. Maar is het bedrag hoger, dan moet je tweeduizend dollar zelf betalen voordat de verzekering de vergoeding weer oppakt. Ook de hypotheekbelasting - veel Amerikanen bezitten een eigen huis(je) - kan zomaar tienduizend dollar per jaar bedragen.

VAKBONDEN

Vakbonden houden de pensioenen van hun leden goed in de gaten. Alle vakbondsleden kunnen bij hun eigen bond pensioensparen en zich aanvullend verzekeren voor de zorg. Het vakbonds­pensioen mogen ze behouden, naast het werkgevers- of overheidspensioen.

Vanwege de hoge hypotheekbelasting adviseren de bonden: betaal je hypotheek af, dan ben je in de VS belastingvrij. Ook luidt een advies: koop een nieuwe auto als je met pensioen gaat, want daarmee zit je de komende vijftien jaar gebakken. En ten slotte adviseert de bond een lage creditcard-schuld. De creditcard is namelijk hét betaalmiddel in de Verenigde Staten, en voor je het weet, zit je zwaar in de schulden.

PENSIOENTJE

Financiële onafhankelijkheid is dus mogelijk voor senioren, mits je lang gewerkt hebt en bijvoorbeeld in een afbetaald eigen huis woont. Amerikaanse vrouwen kunnen er veel bekaaider vanaf komen, zeker zij die lange tijd fulltime voor de kinderen hebben gezorgd. Het pensioen in Amerika is namelijk persoonlijk. Sterft de echtgenoot, dan moet de echtgenote zien rond te komen van het schamele pensioentje dat ze in haar onderbroken arbeidsleven heeft opgebouwd.

ONTMOETEN

Voor ouderen zijn in dit land voldoende voorzieningen. Lukt het een senior niet meer om te koken, dan zijn er maaltijdvoorzieningen van de (federale) staat. Overal zijn ontmoetingscentra voor senioren, waar ze met elkaar een spelletje kunnen doen of tv kijken. Ook vakbonden hebben oog voor hun leden. De voedselbond UFCW bijvoorbeeld, die 1,3 miljoen leden in de VS en Canada telt, verzorgt seminars aan aankomende gepensioneerden, zodat zij goed voorbereid van hun pensioen kunnen genieten. Met dank aan John T. Niccollai

ZORGKOSTEN EN BELASTINGEN LOPEN HOOG OP

Deel deze pagina