SAMEN WERKT

HEMELS

Een koortje van vier dames zingt zachtjes wiegeliedjes voor een stervende. Met hun zang brengen deze Bedside Singers rust, liefde en geborgenheid.

Tekst Bart Speleers Beeld Rob Nelisse

Zingen voor een stervende is in Nederland geen gewoonte, weet bedside singer Ingrid Windmeijer (rechts op de foto). ‘We kennen sowieso weinig sterfrituelen in ons land, dat is jammer. Het is belangrijk en mooi om sterven met rituelen een plaats te geven in de samenleving.’ Daarom werd vijf jaar geleden de stichting Bedside Singers Nederland opgericht.

RUST

Bedside Singers zijn kleine koortjes die op verzoek van een stervende of zijn familie a capella liedjes zingen aan het sterfbed in hospice, verpleeghuis of thuis. ‘Muziek brengt rust, verlicht pijn en geeft een geborgen gevoel’, vertelt Ingrid. ‘Als we zingen zie je dat mensen rustiger worden. Je merkt dat soms bij mensen met dementie. Bij het toezingen gaan ze dieper ademhalen en raken ze ontspannen.’

WAARDERING

Op deze foto repeteren de Bedside Singers Leiden, een van de twaalf koortjes die er inmiddels in het land zijn. Zij zingen ongeveer eens per drie weken in een Leids hospice en breiden hun ‘werkterrein’ binnenkort uit naar een ziekenhuis. Volgens Ingrid worden de ‘optredens’ van Bedside Singers zeer gewaardeerd. ‘Of zoals een stervende laatst zei: hemels.’

MEEDOEN?

Wil je Bedside Singers inschakelen voor een stervende dierbare? Of zelf een bedside singer-koortje oprichten of je aanmelden als zanger? Kijk dan op bedsidesingers.nl voor locaties, contactgegevens en meer informatie.

Deel deze pagina