FAQ
THELMA & JANNY
geven antwoord
Beeld Co de Kruijff

TIP: ZET MET ANDERE HUURDERS EEN BEWONERSCOMMISSIE OP
Bij FNV Senioren komen allerlei vragen van leden binnen over inkomen, zorg, wonen en vrije tijd. Kaderleden Thelma en Janny geven antwoord!
De woningcorporatie wil m'n huurwoning verduurzamen en isoleren. Mag de corporatie daarna de huur verhogen?
De verhuurder mag tot 1 januari 2023 een huurverhoging koppelen aan isolatie van de huurwoning. Daarna mag dat niet meer. Krijgt je huis echter bijvoorbeeld ook zonnepanelen of een warmtepomp? Voor deze duurzame aanpassingen mag de huurder vanaf januari 2023 nog wél een huurverhoging vragen. Je moet dan wel hebben ingestemd met de plannen en de verhoging.
Een huurverhoging is volgens ons redelijk als de energiekosten meer dalen dan de huur stijgt. Aedes en de Woonbond hebben richtlijnen opgesteld voor een eerlijke huurverhoging. Die zijn verschillend voor sociale huur en commerciële huur.
Bij woningcomplexen met tien woningen of meer moet minstens zeventig procent van de huurders akkoord zijn. Dan geldt de verduurzaming voor alle huurders. Het enige wat je dan nog kunt, als je niet mee wilt doen, is naar de rechter stappen. Als minder dan zeventig procent van de huurders zich in het voorstel kan vinden, komt de verhuurder meestal met een nieuw, aangepast voorstel. Het kan handig zijn met andere huurders een bewonerscommissie in te stellen om maximale invloed op de plannen uit te kunnen oefenen. Meer informatie vind je bij de Woonbond.
Mijn man en ik willen graag doneren aan een goed doel. Klopt het dat deze giften aftrekbaar zijn voor de belastingen?
Jazeker, als jij jouw gift aan een zogeheten algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een vereniging (onder voorwaarden) schenkt, is deze aftrekbaar! De Belastingdienst maakt onderscheid tussen gewone giften en periodieke giften.
Als het om een periodieke gift gaat (minimaal vijf jaar achtereen), dan geldt zelfs honderd procent aftrek. Die giften moeten dan wel in een (notariële) overeenkomst zijn vastgelegd. Klinkt ingewikkelder dan het is hoor. Op de site van de Belastingdienst is zo’n overeenkomst te downloaden.
Gaat het om eenmalige giften of gewone giften die niet notarieel zijn vastgelegd, dan geldt een gedeeltelijke aftrek. Je mag niet meer aftrekken dan tien procent van je verzamelinkomen. Kijk op belastingdienst.nl voor meer informatie!
Er zijn veel goede doelen waaraan je kunt schenken, bijvoorbeeld aan de Voedselbank (lees het artikel op deze pagina) of Mondiaal FNV, dat zich inzet voor werknemers wereldwijd, zoals de bouwers van de WK-stadions in Qatar.
GOEDE DOELEN GENOEG, BIJVOORBEELD DE VOEDSELBANK OF MONDIAAL FNV
OP ZOEK NAAR CONTACT? EEN MOOI INITIATIEF IS WEHELPEN.NL
Nu ik ouder word breekt het me op dat ik geen kinderen of andere familie heb. Waar zou ik terechtkunnen voor wat hulp of gezelligheid?
Goede vraag! Niet iedereen heeft een sociaal netwerk of mantelzorg voor het uitkiezen. En buren wil je ook niet altijd lastigvallen. Vrij snel nadat de coronapandemie uitbrak, zag je vrijwilligers opstaan die mensen in hun omgeving wilden helpen met van alles. Veel van die initiatieven doofden ook weer uit.
Een mooi blijvend initiatief is wehelpen.nl, een platform voor iedereen, van jong tot oud. Via deze website kun je aangeven dat je een ander best een handje wilt helpen. Bijvoorbeeld met het optuigen van de kerstboom, koken, de hond uitlaten of boodschappen doen. Of je doet een hulpoproep voor een ritje naar het ziekenhuis, het ophangen van een schilderij of hulp in de tuin.
Vraag en aanbod in de buurt worden op deze manier eenvoudig met elkaar verbonden. Of je het gratis houdt of een vergoeding wilt geven, bepaal je samen. Met je e-mailadres kun je je inschrijven op www.wehelpen.nl en je vraag of aanbod achterlaten.